26.11.2016

Oletko sinut?

Tapahtumassa käytiin myös paneelikeskustelu 
mielenterveydestäja mielenterveyspalveluista. 
Panelisteina (vas.) Markus Raivio,
Mikko Salonen, Mari Kaunistola ja Susanna Valtanen.
Parhaillaan vietetään Mielenterveysviikkoa 20.-27.11.2016. Tämän vuotisen Mielenterveysviikon teemana on ”Oletko sinut?”.
Teeman tarkoituksena on kehottaa meitä jokaista miettimään: Oletko sinut erilaisuuden kanssa? Kysehän voi olla joko omasta tai muiden erilaisuudesta. Viikon tavoitteena on vaikuttaa mielenterveyden ongelmiin liittyvien stigmojen vähenemiseen.

Mielenterveys kun on jostain syystä edelleen tabu, vaikka joka viides suomalainen kärsii mielenterveyden häiriöistä. Uskon, että sinunkin lähipiiriin kuuluu joku, joka kamppailee mielenterveytensä kanssa. Et ehkä tunne ketään skitsofreenikkoa tai kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivää, mutta entäs masentuneen, ahdistuneen, uupuneen tai unettoman? 

Porin Kulttuuripaja Lumo järjesti tapahtuman
yhteydessä pop up -taidetyöpajan, jossa sai maalata
oman varjomuotokuvansa. Tässä yksi iloinen
hahmo.

Aika harva uskaltaa kertoa avoimesti sairaudestaan, sillä pelkää tulevansa leimatuksi. Eikä tuo pelko ole turha. Olen työssänikin kuullut tarinoita, joissa ympärillä olevien ihmisten suhtautuminen muuttuu sen jälkeen, kun mielenterveysongelma tulee heidän tietoonsa. Saattaa olla, että kaveri alkaa keksiä erilaisia selityksiä, ettei enää tarvitse tavata, tai sairastunutta katsellaan vähän alta kulmien. Lisäksi valitettavan moni kokee suoranaista kiusaamista.

Onneksi myös hyviä asioita tapahtuu. Yksi sellainen on ollut tämän viikon aikana käynnissä Porin kauppakeskus Puuvillassa, kun 17 eri yritystä on tarjonnut täksi viikoksi mielenterveyskuntoutujille mahdollisuuden kokeilla työelämää. Yhteensä parisenkymmentä Klubitalo Sarastuksen ja Kulttuuripaja Lumon osallistujaa on otettu työyhteisöihin mukaan. Siitä iso kiitos Puuvillan yrityksille.

Varjokuvan sai maalata myör porukalla. Samalla ehti
miettiä päivän teemaa "Oletko sinut?".
Mutta miksi mielen sairaus on sen kummallisempi kuin kehon sairaus? Murtunut jalka paranee yleensä nopeammin kuin murtunut mieli, mutta molempiin on hoitokeinoja. Ja molempiin sairastunut itse on syytön. Olisiko aika tarjota apua ja läheisyyttä –syrjinnän ja välttelyn sijaan? Voisimmeko pikku hiljaa päästä erilaisuuden vieroksumisesta erilaisuuden kunnioittamiseen ja arvostamiseen? 

Voisitko sinä olla sinut erilaisuuden kanssa?


Minna Wallenius, Kulttuuripaja Lumon hankevastaava

(Tällaisiä puhuin kauppakeskus Puuvillan Oletko sinut? -tapahtumassa 26.11.2016)



Näin upeita maalauksi pop up-taidetyöpajassa syntyi!
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti