24.5.2016

Improharjoituksia


Luovan kirjoittamisen ryhmä lähti hakemaan vauhtia kirjoittamiseen muutamilla improharjoituksilla. Ensimmäisenä tuijotettiin omenaa, ja mietittiin henkilöitä, ketkä voisivat omenaa katsella. Ideointi tuotti muun muassa tämmöisiä hahmoja: mato, vegaani, panimoyrittäjä, Wilhelm Tell, syömishäiriöinen, Lumikin paha äitipuoli ja Newton. Sitten jokainen valitsi yhden hahmon ja kirjoitti viiden minuutin ajan siitä, mitä hahmo ajatteli omenaa katsoessaan. Tässä osa kirjoitetuista jutuista:


Wilhelm Tell

Kohde: omena pojan pään päällä. Etäisyys: sata jalkaa.

Vastatuuli vaatii enemmän voimaa, vaikka vetävä nuoli lävistääkin ohuen ilman kevyesti. Jännitä jousi. Sivusta katsojatkin jännittyvät. Tähtää. Paikalle kerääntyneet ihmiset kääntävät katseensa poikaan, joka odottaa jousen napsahdusta. Jotkut odottavat epäonnistumista, veristä sotkua, kun nuoli lävistää pojan silmän. Toiset uskovat nuolen tärähtävän tammeen ohi omenasta. Vain muutama uskoo tavoitteen mahdolliseksi: kylän idiootti, poika ja Luojan kiitos sinä, jonka käsissä jousi ja pojan henki ovat. Vapauta nuoli, odota. Sekunnin murto-osassa nuoli on halkaissut tuulen ja omenan.

-       – Rei


Lumikin paha äitipuoli

Katson omenan kiiltävää, myrkyllistä pintaa, ja miten se houkuttelee maistamaan itseään. Tunnen vihan sekoittamaa tyytyväisyyttä: minun luomukseni täynnä suloista katkeruutta ja kirpeyttä. Miten punaisena se polttelee katsojaansa ja saa silmät kyynelehtimään vuolaana.

-       – Marika Mäkiranta


Syömishäiriöinen

Oh dear god! Kuinkahan paljon tossa on kaloreita? Toisaalta tekis mieli jotain makeeta. Onhan tossa hyviä sokereita ja vitamiineja, mut jos mä oon laihiksella ni en saa syödä mitään ylimääräistä.

Uuh, mä oon niin läski. Musta tulis vielä läskimpi, jos söisin ton. Mut mä tahdon jotain makeeta! Mieliteolle ei saa antaa valtaa. Kuinkahan monta kiloo lihoisin, jos söisin yhden per päivä? Mut onhan tää parempi ku joku suklaapala.

-       – Tanja S.

  
Newton

Kas! Mikä tässä?
Minkä puun lapsi puuteroituna päähäni putosi?
Omenapuun lapsi, sillä omenapuun varjossa lepään.
Vaan miksi putosit, omena?
Miksi mikään putoaa?
Miksi et jää ilmaan, kun sinut sinne heitän?
Mikä maassa niin vetää puoleensa?
Hahaa! Heureka! Maa vetää puoleensa!
Sinä kaunis pyöreä hedelmä!
Voisin suudella sinua!

-       – Rei


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti